Ασφαλείς τρόποι αποψύξεως του κρέατος
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να ξεπαγώσουμε ένα κομμάτι κρέας είναι να το τοποθετήσουμε μέσα σε κατάλληλο δοχείο ώστε τα υγρά του να μη στάζουν και μολύνουν τα άλλα τρόφιμα ή τους πάγκους της κουζίνας ή το ψυξείο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι λάθος να αφήνουμε το κρέας να ξεπαγώσει εκτός ψυγείου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, διότι αυτή η μέθοδος οδηγεί σε ταχεία ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
Οι ασφαλείς τρόποι αποψύξεως του κρέατος και των προϊόντων του είναι:
Απόψυξη στο ψυγείο: είναι ο καλύτερος τρόπος βραδείας αποψύξεως, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η απόψυξη με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαρκέσει ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του προϊόντος, από 15 έως 24 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε σε ποιότητα, γεύση, θρεπτική αξία και μειώνετε την αποβολή του νερού από το τρόφιμο. Μετά την απόψυξη, το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 έως 3 ημέρες. Αν πρόκειται για κιμά ή κοτόπουλο ο χρόνος είναι 1 με 2 ημέρες.
Απόψυξη με κρύο νερό: όταν χρησιμοποιείτε νερό για την απόψυξη αυτό πρέπει να είναι κρύο. Μπορεί να πιστεύετε ότι το ζεστό νερό μειώνει τον χρόνο της απόψυξης, αλλά δεν είναι καθόλου υγιεινό. Κατά την απόψυξη να μην απομακρύνετε τη συσκευασία. Εμβαπτίσατε το κρέας στο κρύο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζει κάθε 30 min. Ο χρόνος αποψύξεως είναι για τα μικρά τεμάχια 1 ώρα και για τα μεγαλύτερα 2-3 ώρες περίπου. Αποφύγετε την παραμονή του τροφίμου σε πάγκους κουζίνας κατά την απόψυξη του, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.
Απόψυξη με μικροκύματα: είναι ο ταχύτερος τρόπος αποψύξεως του κρέατος. Ολοκληρώνεται εντός μερικών λεπτών. Για το λόγο αυτό, το κρέας και τα προϊόντα του, το οποία αποψύχθηκαν με μικροκύματα πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά, σε μερικά σημεία έχει θερμανθεί σχεδόν και υπάρχει κίνδυνος αναπτύξεως βακτηρίων.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επανακαταψύξετε τρόφιμα που έχουν υποστεί απόψυξη. Μπορείτε να μαγειρέψετε το κρέας κατεψυγμένο, αλλά ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι κατά 50% μεγαλύτερος.