Οι διατροφικές αξίες του κρέατος
Συνήθως συνοδεύεται από λαχανικά και υδατάνθρακες και συμμετέχει στη δομή των γευμάτων, ενώ το μέγεθος της μερίδας κρέατος ποικίλει ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης αλλά και τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου.
Κρέας, Πηγή Πρωτεΐνών
Οι πρωτεΐνες παίζουν βασικό ρόλο στον οργανισμό μας: συμβάλλουν στη δόμηση όχι μόνο ιστών όπως οι μύες, το δέρμα ή τα οστά αλλά επίσης ουσιαστικών ενώσεων όπως οι ορμόνες.
Οι πρωτεΐνες του κρέατος έχουν το πλεονέκτημα της εξαιρετικής τους ποιότητας εφόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ισορροπημένες αναλογίες και είναι εύκολα απορροφήσιμες από τον οργανισμό.
Το κρέας είναι ιδιαιτέρως πλούσιο σε πρωτεΐνες. 100 γρ. κρέατος παρέχουν κατά μέσο όρο 17 με 23γρ. πρωτεΐνες.
Κρέας, Πηγή Λιπιδίων
Τα λιπίδια ή λίπη ή αλλιώς λιπαρές ουσίες αποτελούν πηγή ενέργειας που ο οργανισμός αποθηκεύει εύκολα. Για το λόγο αυτό συστήνεται η χρήση τους με μέτρο.
Τα λιπίδια παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δομή και λειτουργία του οργανισμού. Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» πηγές λιπιδίων. Η ουσία έγκειται στην ισορροπία των παροχών σε λιπαρά οξέα.
Η περιεκτικότητα σε λίπη διαφέρει πολύ ανάλογα με το κομμάτι κρέατος.
Σε κάθε είδος κρέατος, μπορεί κανείς να βρει κομμάτια περισσότερο ή λιγότερο λιπαρά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα 2/3 των βοδινών κομματιών έχουν λιγότερο από 8% περιεκτικότητα σε λίπος!
Τα πιο λιπαρά κομμάτια αποτελούνται συνήθως από κρέας με ορατό λίπος. Η αφαίρεση του λίπους μειώνει αυτόματα στο μισό την περιεκτικότητα σε λιπίδια! Π.χ 100 γρ. αντρεκότ με λίπος περιέχουν 17% λιπίδια έναντι μόλις 9% στο ίδιο κομμάτι στο οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος.
Κρέας, Πηγή Βιταμινών
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού.
Κάθε κατηγορία τροφίμων συμβάλλει με διαφορετικό τρόπο στην παροχή βιταμινών. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μία πλούσια διατροφή για να καλύψει ο οργανισμός όλες τις ανάγκες του σε βιταμίνες.
Το κρέας συμβάλλει ουσιαστικά στην παροχή βιταμινών των ομάδων B : B3, B6 και B12.
Σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη B12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και έχει ενεργό ρόλο στην ανανέωση των λευκών αιμοσφαιρίων.
Βιταμίνη B6: 100 γρ. κρέατος παρέχουν 0,2 με 0,7 mg βιταμίνης B6 ανάλογα με τα κομμάτια, γεγονός που επιτρέπει την κάλυψη 10 % με 50 % της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής.
Βιταμίνη B12: Όλα τα κομμάτια κρέατος και υποπροιόντων κρέατος είναι πλούσια σε βιταμίνη B12. Έτσι, 100γρ. κρέατος αρκούν για την κάλυψη 50 με 100 % της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής.