Τα μυστικά για το τέλειο βραστό μοσχαράκι
• Ενας βασικός συνδυασμός μυρωδικών που ταιριάζει στο βραστό και στη σούπα (βραστό με περισσότερο ζουμί), είναι το μπουκέ γκαρνί, ήτοι δαφνόφυλλο, μαϊντανός και θυμάρι. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί συνδυασμοί μυρωδικών αλλά και λαχανικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Δοκιμάζοντας θα βρούμε αυτούς που μας ταιριάζουν.
• Η χρήση κρασιού αναβαθμίζει το γευστικό αποτέλεσμα.
• Το μαγείρεμα πρέπει να γίνεται σε χαμηλή φωτιά.
• Κατά τη διάρκεια του βρασμού, απομακρύνουμε τον γκριζωπό αφρό που μαζεύεται στην επιφάνεια του υγρού. Αυτό το κάνουμε για να μη θολώσει στην όψη το φαγητό, αλλά και για να μη γίνει γλυφό στη γεύση. Το ξάφρισμα γίνεται με κουτάλα -όχι τρυπητή- και ολοκληρώνεται όταν πια σταματήσει να δημιουργείται στην επιφάνεια αφρός.
ΑΠΟΛΙΠΩΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ
Το μοσχαρίσιο κρέας έχει σημαντικό ποσοστό ενδομυϊκού λίπους. Για να αποκτήσουν λοιπόν οι σούπες, οι ζωμοί αλλά και οι σάλτσες μας πιο εκλεπτυσμένη, λιγότερο λιπαρή γεύση, πρέπει να αφαιρέσουμε το παραπανίσιο λίπος μετά το πέρας του μαγειρέματος. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς, μεταφέρουμε το κρέας και τα λαχανικά σε μια πιατέλα και εν συνεχεία βάζουμε τη σάλτσα ή το ζωμό ή τη σούπα στο ψυγείο. Τα αφήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι το υγροποιημένο λίπος να μαζευτεί στην επιφάνεια και να στερεοποιηθεί. Επειτα μ’ ένα κουτάλι το αφαιρούμε. Πριν σερβίρουμε, ξαναρίχνουμε το κρέας και τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε πάλι όλα μαζί.