Kantzos
  • Αρχικη
  • Προϊοντα
  • Προσφορες
  • Τιμοκαταλογος
  • Smart Tips
  • Επικοινωνια

Το ψήσιμο του βοδινού κρέατος έχει τα δικά του μυστικά!

abfotis @ 18.11.2013 Smart Tips

-Μέχρι να ψήσεις το κρέας το κρατάς στο ψυγείο σκεπασμένο με λαδόκολλα και αν θέλεις μπορείς να το έχεις αλείψει με λάδι και μαρινάρει με σκόρδο και δεντρολίβανο.

-Πριν βάλεις το κομμάτι για ψήσιμο πρέπει να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κάτι που χρονικά σημαίνει μια ώρα εκτός ψυγείου.

-Λάδωσε το κρέας κι όχι τη σχάρα ή το γκρίλ για να αποφύγεις το άσκοπο κάπνισμα.

-Ακούμπησε το κρέας εκεί που θα το ψήσεις και γύρισέ το μόνο όταν συγκεντρωθούν χυμοί στο επάνω μέρος ή ξεκολλά εύκολα χωρίς να το κουνάς πολύ.

-Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το κομμάτι, το μέγεθός του και τη φωτιά.

-Πολύ σημαντική είναι η θερμοκρασία του κρέατος για να δείς αν είναι έτοιμο και πώς σου αρέσει. Χρειάζεσαι είτε θερμόμετρο είτε το μετράς εμπειρικά!

-Αν έχεις ειδικό θερμόμετρο: rare στους 52 βαθμούς κελσίου, medium rare στους 57 περίπου, medium 60-63, medium well 66-69 και well done στους 71 τουλάχιστον.

-Αν δεν έχεις ο εμπειρικός κανόνας με τον χρόνο είναι (για μοσχάρι σε σχάρα ή τηγάνι):

Ψήσιμο γρήγορο, κόκκινο χρώμα στη μέση. Ανάλογα με το βάρος του, ψήνεις για περίπου 1 με 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά.

Ψήσιμο γρήγορο, κόκκινο-ροζέ χρώμα στη μέση. Ανάλογα με το βάρος του, ψήνεις για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψήσιμο μέτριο, ροζέ χρώμα στο κέντρο. Ανάλογα με το βάρος του, ψήνεις για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Καλοψημένο, χωρίς υγρά στη μέση. Ανάλογα με το βάρος του ψήνεις σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 6-7 λεπτά από κάθε μεριά.

-Όταν βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά δεν το κόβεις αμέσως αλλά το αφήνεις να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά (προσοχή μην παγώσει)! Καλό είναι να ακουμπήσεις το κρέας σε μια μικρή σχάρα κι όχι σε πιάτο γιατί θέλεις οι πόροι του να κλείσουν και να κρατήσει μέσα τους χυμούς του.

-Όλα αυτά ισχύουν και για το φιλέτο!

-Οι θερμοκρασίες ψησίματος διαφέρουν στο χοιρινό κρέας!

 

Μερικά επιπλέον tips

 

Ποτέ μοσχάρι κατεψυγμένο, πάρε φρέσκο και όχι από το σουπερμάρκετ

Η ποιότητα του κάρβουνου παίζει ρόλο στους χρόνους ψησίματος και το ύψος της σχάρας

Δυνατή φωτιά είναι το μυσικό για να μη στεγνώσει και να στραγγίξει τα ζουμιά της

Πηγή: http://www.oneman.gr/

Πανεύκολο χοιρινό ψαρονέφρι με μπριάμ στην κατσαρόλα

Read more

Πόση ώρα μαρινάρουμε τα κρεατικά;

Read more

Η υπόλοιπη μπολονέζ μπαίνει στο τηγάνι με αυγά μάτια

Read more

Copyright & Kantzos © 2025

Facebook