Γαλοπούλα vs Χοιρινού: Ακτινογραφία στο τραπέζι των γιορτών
Οι μυρωδιές στην κουζίνα βρίσκονται στο φόρτε τους. Οι νοικοκυρές βάζουν όλη τους την τέχνη να «στολίσουν» το τραπέζι με σπουδαίες χριστουγεννιάτικες γεύσεις.
Γαλοπούλα, χοιρινό και μελομακάρονο δίνουν τον εορταστικό… τόνο. Η απόλαυση που δίνουν οι γεμάτες γεύσεις τους συνοδεύεται από θρεπτική αξία; Ο κλινικός διαιτολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί:
Το χοιρινό εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μια ιδανική επιλογή είναι το ψαρονέφρι, το οποίο αποτελεί το πιο άπαχο κομμάτι του. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με ελάχιστα λιπαρά.
Η γαλοπούλα είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη από τον μεταβολισμό μας. Είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει λιγότερες θερμίδες από το ψαρονέφρι. Υστερεί σε σίδηρο έναντι του χοιρινού (1,8 mgr/100 γραμμάρια, έναντι 3,5 mgr/100 γραμμάρια), αλλά και του μοσχαρίσιου κρέατος (3,8 mgr κρέας). Η αξία της μερίδας κυμαίνεται από 400 έως και 500 θερμίδες, μαζί με τη γέμιση.
Πηγή: http://flashnews.gr